Józan paraszti ész, strukturálva

Belső lean tanácsadóként az volt a munkám, hogy a szervezet dolgozóinak gondolkodását megváltoztassam, megtanítsam nekik a lean alapelveket és módszereket, hogy azok segítségével javítani tudják a folyamataikat, munkakörnyezetüket, és így az egész szervezetet. Kemény és fáradságos meló volt. Sok volt az ellenállás, az emberek ragaszkodtak a szokásaikhoz, és nem akartak változni és változtatni. Sokat gondolkodtam azon, hogy mikor lettek ilyenek, hiszen gyerekként még nyitottak vagyunk a változásra, akarunk fejlődni, minden nap valami újat tanulunk, merünk kipróbálni dolgokat. Aztán egyszer csak már nehéz lesz a változás, félünk tőle, nem merünk szembesülni a hibáinkkal, így azokon is nehéz lesz változtatni.

Rájöttem, hogy a szüleinktől és az iskolában nem a nyitottságot tanultuk. Olyan környezetben növünk fel, ahol szabályok vannak, utasítások és elvárások, hibázni nem lehet. Így persze, hogy nehéz felnőttként új módszereket, új dolgokat kipróbálni. Nem természetes, hogy azon gondolkodjunk, mit lehetne jobban és hatékonyabban csinálni, hiszen ez azt jelenti, hogy most valamit nem jól csinálunk. Jaj!

És ezzel a hozzáállással a lean is olyan nehéznek és bonyolultnak, sőt félelmetesnek tűnik.
A blogunkban lean alapelveket, technikákat, eszközöket szeretnénk bemutatni egyszerűen. Azt reméljük, hogy ha a mindennapi élet példáin keresztül mutatjuk be ezt a fajta gondolkodást, akkor más számára is egyértelmű lesz, hogy a lean csupán józan paraszti ész strukturálva, néhány eszközzel megtámogatva.